Mbroni veten: 7 rreziqet kryesore për shëndetin dhe sigurinë në një kantier ndërtimi

Për shkak të një numri të madh rreziqesh të mundshme për shëndetin dhe sigurinë, projektet e ndërtimit janë konsideruar historikisht të rrezikshme. Sigurisht, për çdo punë ndërtimi, ka shumë rreziqe të përfshira, që nga rënia e objekteve deri te mjetet e rrezikshme të energjisë; është thelbësore të merren masat e nevojshme për të qëndruar të sigurt nga aksidentet dhe dëmet e mundshme.

Prandaj, në këtë blog, kërkojmë të shqyrtojmë 7 rreziqet më të mëdha për shëndetin dhe sigurinë në një kantier ndërtimi— si për punëtorët, ashtu edhe për vizitorët. Duke përmendur dhe shpjeguar secilin nga këto rreziqe, mund t'ju japim disa këshilla të mira se si të mbroheni prej tyre.

Le të zhytemi në Top 7 Shëndetin & Rreziqet e Sigurisë në një Kantier Ndërtimi pa tjetër!

Rreziqe të mundshme nga pajisjet dhe makineritë

Pavarësisht nëse jeni punonjës ose kontraktues në një kantier ndërtimi, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rreziqet shëndetësore dhe të sigurisë që mund të paraqesin pajisjet dhe makineritë. Përdorimi i mjeteve dhe makinerive të specializuara mund ta bëjë punën më efikase, por nëse rregullat e përgjithshme të sigurisë nuk ndiqen, është gjithashtu e mundur të lëndohen seriozisht.

Si fillim, është e rëndësishme që punëtorët të qëndrojnë gjithnjë syçelë dhe të vetëdijshëm për mjedisin përreth në çdo kohë. Kjo do të thotë t'i kushtojmë më shumë vëmendje kur përdorim makineri dhe të mos përpiqemi të bëjmë asgjë tjetër në të njëjtën kohë. Gjithashtu, punëtorët nuk duhet të përpiqen kurrë të përdorin mjete që nuk i kanë përdorur më parë. Në vend të kësaj, ata duhet të mbështeten në atë që kanë mësuar nga detyra të ngjashme në të kaluarën. Gjithashtu, përpara se të fillojë çdo operacion, është e rëndësishme që të gjitha pjesët e pajisjeve dhe makinerive të jenë në rregull pune. Kjo e pakëson mundësinë që diçka të shkojë keq.

Punëdhënësit shpesh pritet t'u sigurojnë punëtorëve pajisjet e duhura të sigurisë kur bëjnë punë që mund të jenë të rrezikshme. Megjithatë, kjo nuk duhet përdorur si justifikim për të vepruar në një mënyrë të rrezikshme. Pavarësisht nga pajisjet që janë në dispozicion, punëtorët duhet të kujdesen gjithmonë për sasinë e duhur të kujdesit. Përdorimi i këpucëve që nuk rrëshqasin në sipërfaqet e rrëshqitshme të punës ose në tapa, kur përdorin pajisje dhe makineri me zë të lartë, janë vetëm dy shembuj se si ndjekja e rregullave bazë të sigurisë mund të ndihmojë që aksidentet të mos ndodhin.

Bashkëpunimi efektiv midis punonjësve dhe punëdhënësve është gjithashtu një pjesë kyçe e parandalimit të dëmtimeve në punë që mund të ndodhin kur pajisjet dhe makineritë përdoren gabimisht ose prishen. Duke folur për rreziqet e mundshme para se të fillojnë punën ose të kuptojnë se çfarë duhet rregulluar, anëtarët e ekipit mund të qëndrojnë të vetëdijshëm për gjendjen aktuale të mjedisit të tyre dhe të sigurohen se janë marrë hapat e duhur për të zvogëluar rreziqet.

Edhe pse rreziqet e sigurisë nga përdorimi i gabuar ose mosfunksionimi i pajisjeve dhe makinerive janë ende një problem i madh në industrinë e ndërtimit, kujdesi më i madh si nga punëdhënësit, ashtu edhe nga punëtorët do të bëjë shumë për t'u siguruar që të gjithë të jenë të sigurt çdo ditë. Duke ecur përpara në diskutimin tonë mbi menaxhimin e rrezikut brenda një mjedisi ndërtimi, le të shqyrtojmë tani një element tjetër të rëndësishëm: mjetet energjitike dhe pajisjet e rënda.

Mjete energjie dhe pajisje të rënda

Kur flasim për rreziqet e mundshme nga pajisjet dhe makineritë, është e rëndësishme të flasim për rreziqet që vijnë me mjete elektrike dhe makineri të rënda. Këto mjete dhe makineri përdoren shpesh në vendet e ndërtimit, ku punëtorët mund të rrezikojnë të dëmtohen nga përdorimi i papërshtatshëm ose keqpërdorimi.

Veglat e energjisë si gozhdët ose sharrat mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme nëse nuk përdoren siç duhet. Shumica e implementimeve janë projektuar për një qëllim; përdorimi i një mjeti për një qëllim për të cilin nuk është projektuar, mund të çojë në aksidente të rënda. Rekomandimet e duhura të sigurisë duhen konsultuar dhe ndjekur kur përdorni mjete të energjisë ose të gjitha llojet e pajisjeve.

Pajisjet e rënda janë gjithashtu një element i rëndësishëm në çdo vend ndërtimi. Vinçat, buldozerët, shpatet e pasme, ekskavatorët e diplomuar dhe kamionët e hedhjes së mbeturinave janë vetëm disa nga llojet e makinave që mund të përbëjnë rreziqe të rëndësishme për punëtorët, nëse nuk janë të kujdesshëm pranë tyre. Madhësia dhe pesha e këtyre pjesëve të mëdha të makinerive e bëjnë të vështirë kontrollimin e tyre, nëse diçka nuk shkon siç duhet. Kjo është arsyeja se pse operatorët duhet të trainohen me qëllim që t'i trajtojnë këto rreziqe potenciale siç duhet. Për më tepër, është thelbësore që të vendosen masat e duhura të sigurisë dhe rojet kur operojnë këto makineri të mëdha, në mënyrë që të mos ketë asnjë të keqe që t'i vijë askujt në kantierin e ndërtimit.

Në fund, është e nevojshme që si punëdhënësit, ashtu edhe punonjësit të marrin seriozisht rreziqet që lidhen me mjetet e energjisë dhe makineritë e rënda. Duke bërë kështu, ata mund të sigurohen që puna e tyre të mbetet e sigurt për cilindo. Si një hap tjetër, do të ishte e mençur të shqyrtonim se si niveli i zhurmës nga mjetet e energjisë elektrike dhe makineritë mund të ndikojë negativisht në shëndetin dhe mirëqenien e punëtorëve— një aspekt tek i cili do të përqendrohet ky artikull.

  • Sipas Byrosë amerikane të Statistikave të Punës, nga viti 2011-2016, 1 në 5 punëtorë të vdekur ishin në industrinë e ndërtimit.
  • Ekspozimi ndaj materialeve të rrezikshme është një burim kryesor i sëmundjeve profesionale te punëtorët e ndërtimit. Në vitin 2013, rreth 200,000 raste të sëmundjeve profesionale ishin të lidhura me ekspozimin ndaj materialeve të rrezikshme.
  • Një studim i publikuar në vitin 2017 zbuloi se dy rreziqet më të zakonshme të vendeve të ndërtimit të ndeshura nga punëtorët ishin rrëshqitjet/udhëtimet/rëniet (56%) dhe mbijetesa ose pozicionet e sikletshme të trupit (23%).

Nivelet e zhurmës nga mjetet dhe makineritë e energjisë

Midis rreziqeve të mëdha për shëndetin dhe sigurinë në një kantier ndërtimi, nivelet e zhurmës nga makineritë dhe mjetet e energjisë janë një element gjithnjë i pranishëm. Nivelet e zhurmës mund të shkojnë shumë në varësi të pajisjeve që përdoren, por çdo zhurmë e lartë mund të dëmtojë dëgjimin e punëtorëve në afat të gjatë nëse nuk merren masat e duhura mbrojtëse. Nga njëra anë, disa besojnë se mund të bëhet kaq përçarëse, saqë krijon një mjedis armiqësor pune. Nga ana tjetër, shumë detyra ndërtimi kërkojnë përdorimin e veglave dhe makinerive bashkëkohore të energjisë, sepse ato janë të pamundura për t'u përfunduar me dorë.

Dëshmitë mbështetin të dyja pikëpamjet; megjithatë, shumica janë dakord se është ende e rëndësishme të merren masa paraprake për të mbrojtur dëgjimin e punëtorëve në këto mjedise. Administrata e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë (OSHA) ka rregulla se sa e lartë mund të jetë në punë dhe këto rregulla duhet të ndiqen në letër. Gjithashtu, punëtorët duhet të kenë gjithmonë akses në pajisjet e sigurisë personale si priza veshi ose muffs, në mënyrë që ata të mund të zvogëlojnë ekspozimin e tyre në nivele të rrezikshme të zërit.

Kur makineritë dhe mjetet e energjisë elektrike janë pjesë e pashmangshme e një pune, punëtorët mund të qëndrojnë të sigurt duke ndërmarrë hapat e duhur për të mos u ekspozuar ndaj zhurmës së tepërt.

Ndërsa mjetet e energjisë elektrike, makineritë dhe burimet e tjera të zërit vazhdojnë të rriten në vendet e punës anembanë botës, të kuptosh se si t'i mbrosh punonjësit nga mjedise tepër të zhurmshme është më e rëndësishme se kurrë më parë. 

Mbrojtja e shëndetit të njerëzve duhet të jetë gjithmonë një përparësi kryesore në këto vende me zë të lartë dhe me mjetet e duhura, punëdhënësit mund të sigurohen lehtësisht që punonjësit e tyre të kenë një vend të sigurt për të punuar. Me këtë njohuri në dorë, është gjithashtu e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme të materialeve të tjera dhe kimikateve në vend. Suksesi i sigurisë nuk ndodh brenda natës; në vend të kësaj, vjen nga vetëdija për çdo rrezik në kantierin e ndërtimit një nga një.

Materiale dhe lëndë kimike

Kur bëhet fjalë për materialet dhe kimikatet, masa më e rëndësishme e sigurisë për t'u mbajtur mend është se po punoni me substanca që mund të jenë të rrezikshme. Është thelbësore të kemi një kuptim të fletëve të të dhënave të sigurisë materiale për çdo përbërje në përdorim në faqen e punës. Gjithashtu, punonjësit duhet të dinë se materialet e ndërtimit si sharra, tymi i bojës dhe tymrat e saldimit mund të përbëjnë rreziqe nëse ekspozohen. Nëse është në dispozicion, pajisjet mbrojtëse personale (PPE) të tilla si dorezat, maskat dhe syzet mbrojtëse duhet të përdoren gjithmonë kur punojnë me këto materiale.

Kur kanë të bëjnë me zgjidhje kimike si antifreezi ose tretës të tjerë, të gjithë punëtorët duhet t'i lexojnë mirë etiketat dhe të ndjekin masat e rekomanduara për sigurinë. Njerëzit që punojnë me këto kimikate duhet të veshin të gjitha PPE-të e nevojshme dhe t'i heqin qafe ato sipas rregullave lokale. Për të shmangur aksidentet ose rrjedhjet, të gjithë kontejnerët e zgjidhjeve të rrezikshme duhet të shënohen qartë dhe të mbahen jashtë rrezeve të drejtpërdrejta të diellit ose vendeve me temperatura ekstreme.

Materialet dhe lëndët kimike mund të paraqesin rreziqe serioze për shëndetin dhe sigurinë, nëse nuk trajtohen siç duhet. Kur punoni me materiale dhe kimikate, është thelbësore të merrni kohë për të mësuar rreth asaj që është në dispozicion në vend, të mësoni rreth çdo rreziku që mund të vijë me përdorimin e tyre, ndiqni udhëzimet e sigurisë, dhe të veshin PPE. Për të zvogëluar sa më shumë rrezikun e aksidenteve, është e rëndësishme të marrim një rol aktiv në nxitjen e një mjedisi të sigurt, duke ndjekur protokollet e duhura dhe duke inkurajuar kolegët e punës që ta bëjnë këtë gjithashtu. Me më shumë vëmendje në menaxhimin e një mjedisi të sigurt, ne mund të kalojmë nga niveli i zhurmës së makinerive të rënda në rrjedhën e punëtorëve.

Fluksi i trafikut të punëtorëve

Përveç materialeve dhe kimikateve, fluksi i trafikut të punëtorëve është një tjetër rrezik potencial për shëndetin dhe sigurinë në kantierin e ndërtimit. Sigurimi i rrugëve të qarta të lëvizjes brenda një kantier ndërtimi mund të duket si një koncept bazë, por zbatimi i tij është megjithatë jetik— sa më shumë rend të ketë kaosi, aq më pak pengesa do të lindin. Fluksi i trafikut të punëtorëve të planifikuar keq mund të çojë në shumë probleme, të tilla si një rrezik më i lartë i aksidenteve, ndërsa punëtorët luftojnë për të marrë rreth e rrotull.

Gjithashtu, punëtorët që kalojnë shumë kohë duke lëvizur nëpër turma ose hapësira të vogla mund të lodhen dhe të lodhen, gjë që mund të ndikojë në cilësinë e punës së tyre dhe t'u shkaktojë shumë stres fizik. Pra, është e rëndësishme të merren masat e duhura të sigurisë për t'u siguruar që trafiku i punëtorëve është gjithmonë i organizuar dhe i qëndrueshëm.

Tabela e përshtatshme: Shtimi i shenjave që tregojnë daljet dhe rrugët mund të ndihmojë për të shmangur kaosin mes punëtorëve, duke u dhënë qartësi se si të lundroni shëndoshë e mirë nga një pikë në tjetrën. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e incidenteve të tilla, si përplasjet mes punëtorëve ose edhe me makineri të rënda, nëse këto janë të pajisura me tabela që tregojnë se ku po shkojnë më pas. Kjo jo vetëm që do t'u japë një rregullim të shpejtë problemeve të qarkullimit të trafikut të punëtorëve në vend, por do të sigurohet gjithashtu që punëtorët të kuptojnë mjedisin e tyre, me qëllim që të sigurojnë sigurinë e tyre.

Orari i punës: Në varësi të madhësisë së projektit të ndërtimit, mund të jetë e vlefshme të mbahen disa rregullore në lidhje me orët e punës, veçanërisht kufizimin e vizitorëve gjatë orëve të pikut kur punëtorët janë më aktivë në vend. Në këtë mënyrë, jo- punonjësit nuk prishin rrjedhën e punës, duke reduktuar kështu numrin e njerëzve që përpiqen të hyjnë në disa zona, duke siguruar që rrugët e posaçme të mbeten të arritshme për ata që kanë nevojë për to

Pengesat: Në vendet më të mëdha ku organizatat kanë më shumë fleksibilitet, mund të përdoren edhe pengesa fizike — barrikada metalike së bashku me shirita për kujdes që shënojnë rrugët specifike për makinat dhe punëtorët, respektivisht—dhe ndonjëherë janë të nevojshme për garantimin e trafikut të pandërprerë ndërmjet seksioneve të ndryshme të faqes në mënyrë që të mos ketë vonesa ose probleme kur lëvizin materialet dhe makinat përreth.

Menaxhimi efektiv i fluksit të trafikut të punëtorëve është i rëndësishëm për t'i mbajtur njerëzit të lëndohen kur nuk kanë nevojë. Kjo bëhet duke u siguruar se ka shtigje të pastra midis vendeve dhe duke inkurajuar lëvizjen e sigurt midis punëtorëve gjatë kohës së ngarkuar në procesin e ndërtimit. Duke i ditur këto teknika dhe duke siguruar që ato të përdoren në mënyrë korrekte çdo ditë në vendin e punës, punëdhënësit mund të sigurojnë që ekipi i tyre të jetë i sigurt, ndërkohë që vazhdon të punojë shpejt. Duke qenë të sigurt, punëdhënësit tani mund të shohin drejt çështjeve të tjera të mundshme që ndikojnë në një kantier ndërtimi, domethënë, pluhurin ose ekspozimin kimik që mund të krijohet potencialisht gjatë rrjedhës së një projekti.

Pluhur dhe ekspozim kimik

Kur flasim për fluksin e trafikut të punëtorëve, është e rëndësishme të llogaritim rreziqet për shëndetin dhe sigurinë e pluhurit dhe të ekspozimit kimik. Pluhuri mund të paraqesë rreziqe të rëndësishme shëndetësore për punëtorët e kantierit të ndërtimit për shkak të faktit se kur grimca të tilla si silika, asbesti dhe plumbi goditen gjatë shpimit ose prerjes, ato mund të thithen nga ata që janë në afërsi. Pluhuri i tepërt ka qenë i lidhur me astmën profesionale, kancerin e mushkërive dhe sëmundje të tjera. Prandaj, duhen marrë masa të përshtatshme për të pakësuar nivelin e pluhurit.

Përveç kësaj, vendet e ndërtimit shpesh kanë kimikate të rrezikshme ose në vend ose që vijnë nga burime të afërta. Ajrimi i dobët ose prania e tymit të saldimit mund t'i përzjejë më tej këto ekspozime. Thithja e avujve nga këto kimikate mund të dëmtojë mushkëritë e punëtorëve me kalimin e kohës dhe është lidhur me një rrezik më të lartë të tumoreve kanceroze.

Prandaj, rregullat e shëndetit dhe të sigurisë duhet të përfshijnë masa për të parandaluar dëmtimet e punëtorëve nga kimikatet dhe pluhuri. Standardet për cilësinë e ajrit në vendin e punës tashmë janë vendosur nga grupe të ndryshme qeveritare [7], por ka ende shumë zona gri që duhen pastruar për t'u siguruar që punëtorët e ndërtimit në mbarë botën të jenë të sigurt. Për ta bërë këtë një hap më tej dhe kontekstualizimin e nevojës për përmirësim të rregullimit, është e rëndësishme që të shohim masat paraprake specifike të marra për të reduktuar nivelin e pluhurit, që do të diskutohet në seksionin tonë të ardhshëm.

Merren masa paraprake për të pakësuar nivelin e pluhurit

Pluhuri është një problem gjithnjë e më i madh në vendet e ndërtimit, por disa masa paraprake mund të merren për të zvogëluar pluhurin e pranishëm. Masa e parë është t'u kërkohet punëtorëve të veshin rrobat e duhura mbrojtëse, të tilla si respiratorët dhe maskat. Këto veshje ndihmojnë që grimcat e pluhurit të mos hyjnë në mushkëri dhe të shkaktojnë probleme me frymëmarrjen, veçanërisht nëse materialet e zakonshme të vendit të ndërtimit si mur i thatë ose dru janë të shqetësuara. Veç kësaj, çdo mbetje që mund të shqelmohet duhet të çrrënjosur menjëherë për të minimizuar përhapjen. Për më tepër, uji duhet përdorur për të pakësuar sipërfaqet për të kufizuar pluhurin e prodhuar.

Gjëra të tjera që mund të bëhen janë vendosja e një muri midis zonës së punës dhe rrugëve dhe bërja e një ventilimi të mirë në zonat e punës. Rritja e rrjedhjes së ajrit mund të ndihmojë në lëvizjen e grimcave të ajrit larg punëtorëve dhe të ulë rrezikun e inhalimit në një vend ndërtimi ku ka pluhur.

Kundërargumenti kryesor është se ndërsa disa nga këto hapa mund të zvogëlojnë nivelet e përgjithshme të pluhurit, ato mund të shtojnë kosto shtesë për çdo projekt. Blerja e pajisjeve mbrojtëse, vendosja e pengesave dhe kostot e lidhura me elektricitetin e ventilatorëve ose sistemeve të tjera të ventilimit shtohen dhe mund t'i detyrojnë kontraktorët të rrisin ndjeshëm buxhetet e tyre. Megjithatë, këto kosto janë shumë më të mëdha se rreziqet e mundshme shëndetësore që lidhen me ekspozimin afatgjatë të punëtorëve ndaj fluorideve të rrezikshme dhe silicit që gjenden në shumë produkte masone. Studimet kanë treguar se kur merren masat e duhura parandaluese, punëtorët mund të punojnë ende me efektshmëri pa u dashur të sakrifikojnë në asnjë mënyrë shëndetin e tyre.

Në fund të fundit, është jetësore që punëdhënësit të kuptojnë se pakësimi i sasisë së pluhurit në një kantier ndërtimi është një masë e nevojshme sigurie që kushton para. Kjo është për të mbrojtur veten dhe punëtorët e tyre nga kimikatet e dëmshme në ndërtesën që po ndërtohet ose shkatërrohet. Kur mirëmbajtja dhe mirëmbajtja bëhen siç duhet, të gjithë të përfshirët do të fitojnë paqe mendore duke e ditur se kanë bërë atë që është e drejtë për punën dhe shëndetin e tyre.

Konsultohuni falas nga një avokat me përvojë për aksidentet e ndërtimit në Nju Jork

Nëse njeriu yt i dashur është plagosur në një aksident në kantier, është e rëndësishme të kërkosh drejtim ligjor nga avokatë me përvojë, të cilët e kuptojnë kompleksitetin e ligjit të aksidenteve të ndërtimit.

Grupin e Ligjit Dervishi, ekipi ynë i avokatëve të aftë për dëmtime personale është i angazhuar për të luftuar për të drejtat tuaja dhe për t'ju ndihmuar të merrni kompensimin e drejtë që meritoni.

Mos prit; Na kontaktoni sot në (718) 484-4757 për të planifikuar një konsultim falas me një avokat me përvojë të aksidenteve të ndërtimit n New York dhe për të mësuar se si ne mund t'ju ndihmojmë të navigoni në sistemin ligjor dhe të mbani përgjegjësit përgjegjës për veprimet e tyre. Shëndeti dhe siguria juaj janë përparësitë tona kryesore.Lini një